Vliegen met een baby
Vrijdag 8 juni is het zo ver… Na wat weekendjes weg, is het tijd voor onze eerste vakantie als gezin. Kinderen onder de twee jaar vliegen gratis, dus daar gaan we de komende twee jaar nog maar even van profiteren.
Keuze vliegveld en bestemming
Voor onze eerste vliegvakantie met Lize hebben wij ervoor gekozen om vanaf Groningen Airport te vliegen. Woon je in het Noorden van Nederland? Dan kan ik je vliegen vanaf Groningen Airport zeker aanraden. Wij vonden het altijd al relaxt om vanaf Eelde op vakantie te gaan, maar nu met onze kleine meid erbij helemaal.
Oké… Het aanbod is misschien minder groot dan wanneer je vanaf Schiphol vliegt. Deze zomer konden we kiezen uit Kreta, Mallorca, Ibiza, Gran Canaria, Antalya, Algarve, Londen, München, Nice en Kopenhagen. Keuze genoeg lijkt mij! Daarnaast kun je dankzij de bestemmingen Kopenhagen, München en Londen met slechts een tussenstop de hele wereld over vliegen. Naast Groningen Airport kun je natuurlijk ook vanaf Eindhoven Airport of Rotterdam The Hague Airport vliegen.
Minder lange reistijd
We vliegen op een vrijdagavond om 19.50 uur. Om 6 uur worden we door mijn ouders opgehaald en naar het vliegveld gebracht. Om kwart over 6 worden we voor de ingang van het vliegveld afgezet. We hebben online al ingecheckt en kunnen rechtstreeks naar de bagage dropoff. Om half 7 zijn we onze bagage kwijt en ploffen we op het terras. Onze vakantie is nu echt begonnen!
Als we vanaf Schiphol waren gevlogen, hadden we veel eerder weggemoeten. De reistijd is langer (+/- 2 uur i.p.v. 15 minuten) en je gaat vaak al ruim van tevoren weg, zodat je nog wat speling hebt mocht je in de file komen te staan. Daarnaast moet je op Schiphol natuurlijk veel langer van tevoren aanwezig zijn. De ‘auto-uren’ en ‘wacht-uren’ hadden we dan bij onze reistijd op moeten tellen.
Let’s go!
Eenmaal in het vliegtuig maakt Lize direct contact met de mensen om ons heen, ze vindt het allemaal erg interessant. Ze schatert het uit. Ook tijdens het opstijgen lijkt Lize nergens last van te hebben. Ik had als tip meegekregen om je kind te laten drinken tijdens het opstijgen zodat ze geen last krijgen van de oren. Ook al geef je, net als ik, borstvoeding… Het is handig om een flesje met bijvoorbeeld water of melk mee te nemen, want tijdens het opstijgen moeten de riemen vast en vanuit deze positie kun je je kind onmogelijk uit de borst laten drinken. Na het opstijgen speelt Lize nog een tijdje op schoot.
Voeden in de lucht
Ik zal er niet omheen draaien, maar borstvoeding geven in het openbaar is niet echt mijn ding. Ik heb er totaal geen problemen mee als anderen dit doen, laat ik dat vooropstellen, maar zelf hou ik er gewoon niet van. In het begin kolfde ik altijd voordat we ergens naar toe gingen, zodat Lize een flesje kon krijgen. Maar ik moet zeggen dat nu ik weer werk en ik daardoor al vaak moet kolven, ik kolven voor privédoeleinden zoveel mogelijk probeer te vermijden. Daarom heb ik besloten om tijdens de vlucht en de vakantie Lize wel gewoon uit de borst te laten drinken, tenzij ik een keer een wijntje wil drinken ofzo. Om het mezelf makkelijk te maken heb ik de Feedi voedingsdoek van KipKep meegenomen om het mezelf en Lize zo makkelijk mogelijk te maken. Door de voedingsdoek van KipKep te gebruiken is Lize minder snel afgeleid en heb ik de privacy waar ik van hou.
Dromenland
Na het voeden wordt Lize slaperig. We pakken de Air Traveller van DERYAN en Lize’s slaapknuffel uit onze handbagage. De Air Traveller is een bedje en stoeltje in een. Doordat de Air Traveller opblaasbaar is, kan hij makkelijk mee in je handbagage. De Air Traveller bestaat uit vier onderdelen: twee matrasjes, een hoes en een slaapzak. We blazen de twee matrasjes op, in tegenstelling tot de andere DERYAN-producten zijn deze matrasjes zijn zelfopblazend, en plaatsen de matrasjes in de daarvoor bedoelde hoes. Het slaapzakje hebben we niet nodig, want het is erg warm in het vliegtuig. De Air Traveller is niet alleen voor je kindje comfortabel, maar ook voor jezelf. Het gewicht van je kindje is namelijk veel beter verdeeld dan wanneer je je kindje op je arm laat slapen. Na een powernap is Lize er weer helemaal, door de twee riempjes vast te klikken maken we van het bedje een stoeltje en kan Lize nog even lekker bij ons op schoot zitten spelen.
Gearriveerd!
Om 11 uur Portugese tijd (het is hier een uur later dan in Nederland) landen we op Faro. Lize hoort bij het uitzwaaicomité. Terwijl wij onze spullen pakken, heeft een van de stewardessen Lize op de arm en zwaait ze vrolijk naar iedereen die het vliegtuig verlaat. Zo leuk om te zien hoe zo’n mensenmens Lize nu al is.
Tijden geleden had ik de vlucht, accommodatie en auto al geboekt. Toen ik de dag voor vertrek de gegevens van de auto nog iets beter bekeek, zag ik ineens dat we met een shuttlebus naar de afhaallocatie van de auto gebracht moesten worden. Dat terwijl ik toch echt op huurauto’s had gezocht met afhaallocatie Faro Airport. De afhaallocatie is maar 6 kilometer vanaf het vliegveld maar toch.. Het is wel weer extra gedoe. Dus een tip van mij… Let bij het boeken van een huurauto goed op de afhaallocatie, als je zoekt op afhaallocatie vliegveld of het ook daadwerkelijk vliegveld is of dat je eerst nog met een shuttlebus wordt opgehaald. Want anders kun je net zo goed de shuttlebus naar de accommodatie nemen. Gelukkig heb ik de auto nog kunnen omboeken en staat onze huurauto met Maxi-Cosi autostoel klaar op het vliegveld en vervolgen wij onze weg naar onze accommodatie.