3 musthaves van Nederlandse bodem voor een baby met (verborgen) reflux
In de blog ‘Heeft onze baby verborgen reflux? Ons verhaal over Pelle’ vertelde ik over de pittige eerste maanden waarin Pelle bijna de hele dag ontroostbaar huilde. Toen Pelle 10 weken was werd ons vermoeden bevestigd, Pelle had verborgen reflux. Omdat ik zelf ervaren heb hoe naar refluxklachten voor je baby zijn en wat voor impact het kan hebben op je gezin, heb ik op een rijtje gezet welke producten Pelle geholpen hebben om zijn refluxklachten te verminderen. Wat ik extra leuk vind aan deze drie producten: ze komen alle drie van Nederlandse bodem!
1. Co-sleeper van Bednest
Net als bij Lize kozen we ervoor om Pelle de eerste periode bij ons op de kamer te laten slapen in een co-sleeper van Bednest. Helaas hebben we in de eerste weken na de geboorte heel weinig gebruik van de co-sleeper kunnen maken. De enige plek waar Pelle wilde slapen was op zijn buik op mijn borst of in de draagzak. Na vijf weken besloten we dat dit zo niet langer kon. We hebben de co-sleeper schuin gezet, dit leek ons erg fijn voor Pelle. Zo heb je namelijk minder kans dat de maaginhoud naar boven loopt waar de refluxklachten door ontstaan. Daarnaast besloten we om Pelle op zijn buik te laten slapen. In het begin vond ik dit best spannend, omdat dit tegen de adviezen voor Veilig Slapen in gaan. De zijkanten van de Bednest zijn transparant en luchtdoorlaatbaar. Door de transparante zijkanten kan ik Pelle goed zien als ik naast hem lig en visa versa. Ik lig natuurlijk niet altijd naast Pelle, daarom hebben we de babyfoon in een van de handvaten van de Bednest bevestigd om hem goed in de gaten te houden als ik niet naast hem lig. Dit geeft mij extra vertrouwen.
De combinatie van buikslapen en het bedje schuin zetten, was voor ons de juiste keuze, want sindsdien slaapt Pelle eigenlijk altijd in zijn co-sleeper. Overdag, wanneer ik niet naast hem lig, gebruik ik hem als vrijstaande wieg. De Bednest is voor ons echt een uitkomst. We nemen hem regelmatig mee als we een dagje naar familie of vrienden gaan of ergens blijven overnachten. Wat een gesleep zal je misschien denken, maar de co-sleeper klap je in 20 seconden in en uit. En ingeklapt neemt de co-sleeper weinig ruimte in beslag. Eventueel kun je een bijpassende reistas kopen, zodat je het Bednest nog makkelijker kunt vervoeren.
Jammer dat Pelle over ongeveer twee maandjes te groot is voor zijn Bednest. Mocht je een half jaar een te korte periode vinden om een Bednest aan te schaffen, dan is het ook mogelijk om een Bednest te huren! Of je geeft hem, als je baby eruit gegroeid is, een plekje op de kamer van de oudste. Bednest heeft namelijk een desknest ontwikkeld, zodat je de co-sleeper in een handomdraai omtoverd tot een kinderbureau.
2. Nuna Leaf Grow schommelstoel
Bijna iedere baby heeft er één: een wipstoeltje. Een traditionele wipstoel beweegt op en neer. Je kunt je misschien wel voorstellen dat deze beweging niet fijn is voor een baby met (verborgen) reflux. Daarom gingen wij op zoek naar een alternatief. Al snel kwamen wij de schommelstoelen van het Nederlandse merk Nuna tegen. De Nuna Leaf stoeltjes zijn uniek in hun soort, want deze bewegen niet op en neer, maar schommelen zachtjes heen en waar. De beweging die het stoeltje maakt is geïnspireerd op het dwarrelen van een blaadje. Daar komt ook de naam van de schommelstoel vandaag… De Nuna Leaf. Wanneer je de Nuna Leaf een licht duwtje geeft wordt je baby ongeveer twee minuten zachtjes heen en weer gewiegd. Dit is voor Pelle met zijn verborgen reflux heel prettig.
De Nuna Leaf schommelstoel is verkrijgbaar in drie varianten:
Voor Pelle kozen wij voor de Nuna Leaf Grow schommelstoel. Het verschil tussen de Nuna Leaf Grow en de andere twee varianten, is dat je de rugleuning in 3 standen kunt plaatsen. Zo creëer je de perfecte lig- en zitstand voor je groeiende kindje. Ook wordt de Nuna Leaf Grow geleverd met een speelboog, speciaal voor de stimulans van de zintuigen van je baby.
Alle varianten van de Nuna Leaf zijn geschikt vanaf de geboorte, dankzij de katoenen inleg met driepuntsgordel. Door het zitkussen met driepuntsgordel te verwijderen verander je de schommelstoel eenvoudig in een peuterstoel. De Nuna Leaf groeit letterlijk met je kindje mee van baby tot kleuter (tot 60 kg).
3. Moomu aankleedkussen
Wist je dat je een aankleedkussen zo’n 5.000 keer gebruikt? Standaard zijn aankleedkussens plat. En omdat je je kindje vaak verschoont na een voeding is de kans groot dat de maaginhoud naar boven loopt. Moet je nagaan hoe vaak je baby met refluxklachten daar ligt en hoe pijnlijk dat voor hem/haar moet zijn. Daarom hebben wij het aankleedkussen van Moomu aangeschaft. Wat het aankleedkussen van Moomu zo speciaal maakt? Het heeft een unieke schuine rugligging, waardoor het hoofdje van je baby boven de maag blijft. En je raadt het al, dat is veel fijner en comfortabeler liggen voor je baby met (verborgen) reflux.
Wat het Moomu aankleedkussen verder uniek maakt zijn de hoge randen. De hoge zijkanten van het kussen zorgen ervoor dat je kindje minder makkelijk van het kussen afrolt tijdens het verschonen en dat maakt het een stuk veiliger. Je moet je kindje natuurlijk nog steeds niet alleen op het aankleedkussen laten liggen, maar dat lijkt me duidelijk.
Help je baby met refluxklachten een handje met deze musthaves!
Als moeder van een baby met verborgen reflux zijn dit 3 tips die ik graag met je deel, misschien heb je er iets aan. Deze producten in combinatie met medicatie hebben Pelle’s klachten aanzienlijk verminderd.