Artikel 64 van 142

Zes Sinterklaashapjes voor een Sinterklaaslunch of voor bij de borrel!

Ben je op zoek naar inspiratie voor lekker Sinterklaashapjes voor pakjesavond? Of wil je een broodtrommel vullen met een lunch voor mee naar de intocht van Sinterklaas? Hoe leuk is het om iets zelf te maken? Iets anders dan alleen standaard strooigoed of een banketstaaf. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ellen Voppen maakte voor haar zoontjes Ilay en Noan een heerlijke Sinterklaaslunch in hun broodtrommels. Hoe ze dit deed? Dat lees je in deze blog! Daarnaast is Sinterklaas niet alleen de tijd van lekkere dingen, maar natuurlijk ook de tijd van cadeautjes... Daarom vind je onderaan deze blog nog een cadeautje van mij voor jullie!

1. De staf van Sinterklaas

Maak de staf van Sinterklaas van knakworst en gele paprika. 

Benodigdheden: 

  • Knakworsten
  • Gele paprika
  • Steelpan
  • Schilmesje
  • Satéprikkers

Bereidingswijze:

  • Verwarm de knakworsten in een steelpan.
  • Snijd de knakworsten in de breedte door de helft.
  • Was de gele paprika en snijd de paprika in de lengte door de helft. 
  • Verwijder de steel en de zaadlijsten uit de paprika.
  • Snijd reepjes van +/- 0,5 cm tot 1 cm van de gele paprika. 
  • Snijd een stukje van de onderkant van de reepjes af. 
  • Bevestig het reepje van de gele paprika aan de knakworst met een satéprikker.

De staf van Sinterklaas is klaar!

2. Sinterklaas-eitjes

Benodigdheden:

  • Steelpan
  • Eieren
  • Blokpaprika (mini rode paprika)
  • Rozijntjes
  • Plak kaas

Bereidingswijze:

  • Kook de eieren in +/- 10 minuten hard.
  • Pel de eieren en snijd het ei in de lengte door de helft. 
  • Snijd aan de bolle kant van het ei een klein plakje af en snijd hier een snor van, leg de snor op het eigeel. 
  • Snijd het rozijntje in kleine stukjes en leg deze als oogjes op het eigeel.  
  • Snijd de ‘deksel’ van de blokpaprika.
  • Snijd de blokpaprika door de helft en verwijder de zaadlijsten. 
  • Leg een van de twee helften als mijter op het eitje. 
  • Snijd twee reepjes van een plakje kaas en leg deze als kruis op de mijter. In plaats van kaas kun je dit ook met een beetje mayonaise doen, maar dit is natuurlijk een iets minder verantwoorde keuze. 

Je Sinterklaas-eitje is klaar! 

3. Mijter-appeltjes

Maak mijtertjes van een appel. 

Benodigdheden:

  • Appel
  • Aardappelschilmesje
  • Optioneel: kaneel

Bereidingswijze:

  • Snijd de appel in 6 stukken. 
  • Verwijder het klokhuis. 
  • Snijd de partjes door de helt, zo ontstaat de vorm van een mijter. 
  • Maak in het schil de vorm van een kruis met een aardappelschilmesje. 
  • Je kunt nog een vleugje kaneel op de achterkant doen voor de smaak. 

Je mijtertjes zijn klaar. 

4. De zak van Sinterklaas 

Maak een zak van Sinterklaas van filodeeg gevuld met appel, kaneel en honing. 

Benodigdheden: 

  • Filodeegzakjes
  • Appel
  • Kaneel
  • Honing

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de filodeegzakjes 10 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen de appel in kleine stukjes.
  • Bestrooi de appel met een beetje kaneel en doe een beetje honing door de appelmix. 
  • Doe de appelmix in het filodeegzakje en bindt het filodeel dicht met een stukje touw. 

De zak van Sinterklaas is klaar! 

5. Cadeaubroodjes

Cadeaubroodjes van tostibrood met paturain en ham. 

Benodigdheden: 

  • Sneetje tostibrood
  • Paturain
  • Ham

Bereidingswijze: 

  • Snijd het tostibrood in vieren.
  • Doe tussen twee ‘kwartjes’ paturain en ham. Je kunt natuurlijk ook ander beleg gebruiken. 
  • Doe touw om de breedte en lengte van het broodje en maak er een strik in om er een echt cadeautje van te maken.

Je cadeaubroodje is klaar!

6. ‘Banket’letters

Maak ‘banket’letters van grillworst. 

Benodigdheden: 

  • Grillworst (Je kunt natuurlijk ook een andere worst gebruiken.)
  • Letter uitstekers (Ellen gebruikte de uitstekers van het merk Wilton)

Bereidingswijze:

  • Snijd de grillworst in plakjes van ongeveer een 0,5 centimeter tot 1 centimeter. 
  • Steek met de uitstekers letters uit de plakjes worst. 
  • Zo ontstaan er plakjes worst met een letter eruit, maar ook losse letters. 

Je ‘banket’letters zijn klaar! 

In deze periode krijgen kinderen zoveel snoepgoed, maar Ellen laat met deze zes Sinterklaashapjes zien dat lekkere Sinterklaashapjes ook gezond en verantwoord kunnen zijn. Volg Ellen op Instagram voor meer inspiratie!

Fotografie: Ellen Voppen

Overzicht
© 2015 - 2024 By Bineke | sitemap | rss